Koffie drinkers nieuws

Verslaafd aan koffie? Maak je niet druk. Want mensen die koffie drinken hebben meer kans om langer te leven dan degenen die koffie laten staan. Drie koppen per dag is ideaal: dan is de gezondheidswinst het hoogst.

Dat blijkt uit twee omvangrijke Europese en Amerikaanse onderzoeken. De Europese studie volgde zestien jaar lang ruim 520.000 mensen in tien Europese landen, waaronder Nederland. Het is het grootste onderzoek ooit naar de relatie tussen koffie en sterven.

Het aantal mannen dat had aangegeven de meeste koffie te drinken, had 12 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden dan de mannen die geen koffie dronken. Bij vrouwen was dit verschil 7 procent.

'Bij drie koppen is de winst het grootst'

Voor het Amerikaanse onderzoek werd gekeken naar de gegevens van ruim 185.000 Amerikanen uit verschillende bevolkingsgroepen. De deelnemers werden twintig jaar lang gevolgd. Mensen die twee tot vier kopjes koffie per dag dronken, hadden 18 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden dan zij die geen koffie dronken. Opvallend is dat cafeïnevrije koffie hetzelfde effect had als gewone koffie. 

Eén kop koffie per dag heeft al een positieve werking op de gezondheid, maar bij drie koppen is de winst het grootst. Dan neemt de kans op onder meer lever-, hart- en nierziektes substantieel af, aldus de onderzoekers.

'Zelfde effect bij cafeïnevrije koffie'

De onderzoekers kunnen niet zeggen wat de precieze link is tussen koffie en een lager sterftecijfer. "Cafeïne is het meest onderzochte bestanddeel van koffie, maar bij mensen die cafeïnevrije koffie drinken, zien we hetzelfde effect", zei Wendy Setiawan van de University of Southern California in Los Angeles.

Het is niet zo dat we nu allemaal massaal aan de koffie moeten. Want het is niet bewezen dat veel koffie drinken helpt om minder vroeg te overlijden. "Het is voorbarig om te zeggen dat mensen nu allemaal vanwege gezondheidsredenen aan de koffie moeten. Maar wie wel koffie drinkt, hoeft zich daar dus geen zorgen om te maken", zei professor Alice Lichtenstein tegen Reuters.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/koffiedrinkers-leven-langer